Akademik Kadro
BİLGİ Mimarlık akademik kadrosundaki tüm öğretim üyeleri, Mimari Tasarım Lisansüstü Programı’nda da görev almaktadır. Zorunlu dersleri koordine eden kadro aşağıda tanıtılmaktadır.
Prof. Dr. Tuğrul Yazar
(Program Direktörü)
Mimar ve akademisyen Tuğrul Yazar, dijital tasarım eğitiminin pedagojisi üzerine doktora araştırmasını 2009 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Bilgisayar Destekli Mimarlık Doktora Programında tamamladı. Yüksek lisans derecesini 2003 yılında Mimar Sinan'ın camilerinin algoritmik tasarım şeması üzerine yazdığı teziyle yine aynı kurumdan aldı. 2011 yılından bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde Mimari Geometri, Tasarım Hesaplama, Tasarım Matematiği, Dijital Üretim ve Parametrik Modelleme gibi dersler vermektedir. 2016 yılında doçent, 2021 yılında ise profesör unvanı alan Yazar. TÜBİTAK, YTÜ ve İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından desteklenen bilimsel projelerde yürütücü ve araştırmacı olarak görev almıştır. 2023 yılında İngiltere’nin Loughborough Üniversitesi’nde davetli araştırmacı olarak bulunan Yazar’ın uzmanlık alanları arasında mimari geometri, algoritmik tasarım, hesaplamalı tasarım ve mimarlık eğitimi bulunmaktadır. Bu kapsamda birçok yayın, konferans sunumu, davetli konuşma, tez danışmanlı ve hakemlikler yapmıştır. Akademik çalışmalarının yanı sıra, dijital tasarım ve üretim danışmanlığı yapmaktadır, ulusal ve uluslararası atölye çalışmalarına liderlik etmiş, eserleri çeşitli sergi ve bienallerde sergilenmiş ve ödüller almıştır. Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım Lisansüstü program yürütücülüğünü yapmaktadır.
Prof. Dr. Şebnem Yalınay Çinici
Şebnem Yalınay Çinici, lisans (1989), yüksek lisans (1991) ve doktora (1999) derecelerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Bölümü’nde tamamladı. 2001 yılında Columbia Üniversitesi Mimarlık, Planlama ve Koruma Yüksekokulu'nda doktora sonrası araştırma yaptı. 1991-2006 yılları arasında ODTÜ Mimarlık Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev aldı ve 2006-2011 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde çalıştı. 2007 yılından bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde ders vermektedir. 2003 yılında ODTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'nde Dijital Tasarım Stüdyosu’nu kurmuştur. Temel tasarım ve farklı seviyelerdeki mimari tasarım stüdyolarını yönetmenin yanı sıra, araştırma alanları ontoloji, teknoloji, felsefe, mimari tasarım, çağdaş tasarım-üretim teknolojileri ve bunların eğitime entegrasyonu üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu konularda çok sayıda ulusal ve uluslararası yayını ve projesi bulunmaktadır. 2009 yılından bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmakta olan Çinici, 2011-2020 yılları arasında Bölüm’ün kurucu başkanlığını yürütmüştür. Halen Mimarlık Fakültesi Dekanı olarak görev yapmaktadır.
Doç. Dr. Fulya Akipek
Fulya Akipek, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olmuştur. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Destekli Tasarım Yüksek Lisans ve Doktora Programı’ndan yüksek lisans ve doktora derecelerini almıştır. Aynı kurumda 2011 yılına kadar araştırma görevlisi ve öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde Doçent unvanıyla öğretim üyesi olarak çalışmakta ve aynı zamanda bölüm başkanlığı görevini yürütmektedir. Ulusal ve uluslararası mimarlık yarışmalarında çeşitli ödülleri bulunmakta olup, pek çok yarışmada jüri üyesi olarak yer almıştır. İlgi alanları arasında performansa dayalı tasarım, malzeme performansı, permakültür ve kentsel bahçeler, hesaplamalı tasarım ve üretim, tasarım/yapım stüdyoları, birebir mimari prototipler ve mimarlık eğitimi bulunmaktadır. Ulusal ve uluslararası bienallerde eserleri sergilenen Akipek’in araştırma projesi yürütücülükleri ve ödülleri bulunmaktadır.
Dr. Öğr. Üyesi Elif Kendir Beraha
Araştırmacı ve mimar Elif Kendir-Beraha, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde görev yapmaktadır. RMIT Üniversitesi’nde, Anadolu’daki geleneksel taş işçiliği ile mimarlığın epistemolojisi arasındaki ilişki üzerine doktora çalışmasını tamamlamıştır. Yüksek lisansını Columbia Üniversitesi’nin İleri Mimari Tasarım (Advanced Architectural Design) programında tezsiz olarak, tezli yüksek lisans ve lisans derecelerini ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde almıştır. Temel ilgi alanları arasında kentsel çevrelerin politik ekolojisi, zanaat kültürü, mimari fenomenoloji ve toprağın yapı uygulamalarına olan epistemolojik etkisi bulunmaktadır. Sanat ve tasarım araştırmaları ulusal ve uluslararası platformlarda yer bulmuş; aynı zamanda Ceren Balkır Övünç ile birlikte kurduğu FOL Collective çatısı altında sanatsal etkinlikler düzenlemiş ve sergilere katılmıştır. 2023 yılından itibaren, BİLGİ Mimarlık Fakültesi’nden Amina Rezoug ve Veli Şafak Uysal ile birlikte kurduğu Tasarım Antropolojisi ve Eleştirel Pratikler Araştırma Grubu [DACP] bünyesinde araştırmalarını sürdürmektedir.
Dr. Öğr. Üyesi Gamze Gündüz
Gamze Gündüz, 2010 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olan bir mimardır. Çeşitli tasarım stüdyolarında deneyim kazandıktan sonra, İleri Mimarlık Enstitüsü’nün (Institute for Advanced Architecture of Catalonia - IaaC) Dijital Tektonikler Stüdyosu’nda M.Arch derecesi aldı ve Açık Tez Üretimi Programı’na (Open Thesis Fabrication Program) katıldı. 2024 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Mimari Tasarımda Bilişim Programı’nda doktora derecesini tamamladı. Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde birinci sınıf temel tasarım stüdyosu, tasarım geometrisi, tasarım hesaplama ve etkileşimli sistemler, dijital ve robotik üretim teknikleri gibi seçmeli dersler vermektedir. Akademik çalışmalarının yanı sıra, 4. İstanbul Tasarım Bienali de dahil olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası sergiye katılmıştır. Ayrıca, Epitome {Collaborative Network}’ün kurucu ortaklarından biri olarak, etkileşimli yerleştirmeler üreten disiplinler arası bir platformda çalışmaktadır. Platformun çalışmaları, İstanbul Modern ve Contemporary Istanbul (Plug-In) gibi geçici sergilerde sergilenmiştir. Araştırma ve ilgi alanları arasında hesaplamalı tasarım, tasarım eğitimi, kompozit malzeme çalışmaları ve geleneksel malzemelerin çağdaş dijital üretim teknolojileriyle, özellikle de robotik kil baskı ile entegrasyonu yer almaktadır.
Dr. Öğr .Üyesi Amina Rezoug
Amina Rezoug, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde öğretim üyesidir. 2008 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden mezun olmuştur. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (ITU) Mimari Tasarımda Bilişim Programında "Fast, Cheap & Adaptable: A Digital Model for Designing Temporary Post-Disaster Housing" başlıklı teziyle yüksek lisans derecesini almış, ardından aynı kurumda doktora çalışmalarını tamamlayarak "A Visual Method of Analysis for User Modifications in Climat de France" başlıklı tezini yazmıştır. 2019 yılında Porto Dijital Üretim Fakültesi’nde ziyaretçi araştırmacı olarak bulunmuştur. Farklı ölçeklerde birçok mimari projede yer almış ve bu projeler çeşitli sergi ve konferanslarda sunulmuştur. 2016 yılından itibaren iç mimarlık ve tasarım dersleri ve stüdyoları vermektedir. Araştırmaları, biçimsel yöntemler ve hesaplama araştırmaları ile birleştirilmiş dekolonyal yaklaşımlara odaklanmaktadır. Özellikle, afet sonrası, marjinalleşmiş kitle konutları ve postkolonyal modern konutlar gibi tartışmalı bağlamlarda konut ve yerleşim sorunlarına ilgi duymaktadır. Bu bağlamda, araştırmaları kültürel çalışmalar, tasarım antropolojisi ve dekolonyal teorilerden büyük ölçüde ilham almaktadır.
Dr. Öğr. Üyesi Alpay Akgüç
İTÜ Mimarlık Fakültesi’nin Yapı Bilimleri Doktora Programı’ndan 2019’da mezun oldu. Uzmanlığı olan bina enerji performansı, pasif sistem tasarımı, HVAC sistem seçimi, yeşil bina sertifikasyonları, yenilenebilir enerji ve binalarda enerjinin sürdürülebilirliği alanlarında Yeditepe Üniversitesi, İTÜ ARI Teknokent ve ARUP-Türkiye gibi kurumlarda çalışmalar yürüttü. Bu çalışmaların yanında ulusal ve uluslararası araştırma projelerinde de görev aldı. Görev aldığı bu projelere aşağıda yer verilmiştir.
- Sayısal Akışkanlar Dinamiği Problemlerinin Optimizasyon Analizlerinde POD ve Kriging Yöntemlerinin Kullanılması başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi.
- Binalarda Maliyet Optimum Enerji Verimliliği Seviyesi için Türkiye Koşullarına Uygun Yöntemin ve Referans Binaların Belirlenmesi başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi.
- SMARTSPACES projesi kapsamında İstanbul Fatih Belediyesi Spor A.Ş.'nin bina iklimlendirme sistemlerinin enerji verimliliğinin iyileştirilmesi konulu Avrupa Birliği projesi.
2019’dan sonra Girne Amerikan Üniversitesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi’nin mimarlık bölümlerinde doktor öğretim üyesi olarak görev aldı. 2024’den bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde bu görevini yürütmeye devam etmektedir.
Arş. Gör. Serra Aşkın
Serra Aşkın mimar, araştırmacı ve yazar. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimari Tasarım Doktora Programı’nda doktor adayı olarak çalışmalarını sürdürüyor. İTÜ Mimarlık Lisans Programı’nda lisans eğitimini, The Bartlett, UCL Mimarlık Tarihi Yüksek Lisans Programı’nda yüksek lisans eğitimini tamamladı. Araştırma ilgi alanları arasında savaş sonrası sosyal konutlar, konut krizi, toplumu ve topluluğu gözeten tasarım süreçleri yer alıyor. Mimarlık, mimarlık kuramı, tasarım ve görsel medya üzerine çeşitli çevrimiçi ve basılı yayınlarda yazıları bulunuyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışıyor, 4. yıl stüdyolarına destek veriyor ve Mimarlık Yüksek Lisans Programları’nın idari asistanı olarak görev alıyor.
Arş. Gör. Münir Keleşoğlu
Münir Keleşoğlu, lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım bölümünde tamamlamıştır. Özellikle mobilya ve mutfak ürünleri sektörlerinde proje tabanlı tasarımlar üzerinde çalışmıştır. Bu süreçte, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Ortamında Tasarım programında yüksek lisans yapmıştır. Ardından, çeşitli üniversitelerde endüstriyel tasarım ve mimarlık dersleri vermeye başlamıştır ve şu anda İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım bölümünde tam zamanlı öğretim üyeliğine devam etmektedir. Aynı zamanda, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Tasarımda Bilişim programında doktora çalışmalarına devam etmektedir. İlgi alanları arasında dijital tasarım araçları ve hesaplamalı tasarım yer almaktadır.