Türk İş Sistemi’ne Tarihi Bakış

Tarih: 15 Aralık 2023, Cuma

Saat: 14.00

Yer: santralistanbul Kampüsü, L1-209

Türk İş Sistemi’ne Tarihi Bakış: “Holding” Örgütsel Formunun Gelişimi ve Elginkan Holding Örneği

“İşletme Fakültesi 100. Yılda Geçmişten Geleceğe Ekonomi, İş Dünyası ve Yükseköğretim Seminerleri”, İstanbul Bilgi Üniversitesi İşletme Fakültesi tarafından düzenlenmektedir. Seminer “Holding” etiketi altında örgütlenmiş iş gruplarının Türk iş sistemindeki baskın form oluşunu tarihsel bir perspektifte irdelemeyi amaçlamaktadır. Öncelikle devlet bağımlı Türk iş sisteminde II. Dünya Savaşı öncesi iş dünyası örgütlenmelerinin temel yapıları ve etkileşimlerine odaklanılacak ve Koç Holding’in kuruluşuna dair olgular tarihi koşullarla beraber ortaya konacaktır. Sonrasında iş dünyası içerisinde kabul görerek yayılan formun yine tarihsel olarak 20. Yüzyıl sonuna dek gelişimi başta Elginkan Holding olmak üzere diğer büyük iş grupları karşılaştırmaları bağlamında ele alınarak tartışılacaktır.

Seminer, kapanışta Türkiye’de yerleşik iş grubu örgütlenmelerinin temel özellikleri ve bu özelliklerin tarihi koşullarla nasıl değiştikleri sorusuna odaklanmayı amaçlamaktadır.

Konuşmacı:

Prof. Dr. Mehmet Erçek