BİLGİ Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tuğrul Yazar ve yüksek lisans mezunumuz Meryem Nurefşan Yabanigül’ün “Düz Olmayan İnce Sıcak Tel Kesici” projesi faydalı model olarak tescillendi

güncelleme: yayınlama:

BİLGİ Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tuğrul Yazar ve Mimarlık Tarihi, Teorisi ve Eleştirisi Yüksek Lisans Programı mezunumuz Meryem Nurefşan Yabanigül’ün “Düz Olmayan İnce Sıcak Tel Kesici” projesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından faydalı model olarak tescil edildi.

 

Polistiren, polietilen, polipropilen, poliüretan, EPS ve XPS gibi malzemelerin kesiminde kullanılan üretim aracı olan sıcak tel kesici, iletken telin bir güç kaynağı ile ısıtılmasıyla çalışmaktadır. Sıcak tel kesicilerde kesim için genellikle nikrom veya paslanmaz çelikten mamul tel kullanılmakta, telin kalınlığı ise kesilecek malzemenin boyutları, güç kaynağının enerjisi, kesimin sonucunda elde edilmek istenen ürünün formuna göre belirlenmektedir. İnce tel ile yapılan kesimlerde telin farklı biçim alma özelliğinin olmaması nedeni ile kesim sonucu ürünlerin biçimsel çeşitliği sınırlıdır. Kalın tel ile yapılan kesimlerde ise tele şekil verilebildiği için ürünlerin biçimsel çeşitliliği artmakta; ancak tel kalınlaştıkça yüksek enerjiye sahip güç kaynağının kullanılması gerekmekte ve bu durum üretim maliyetini artırmaktadır.

 

Buluşta kesici tel malzemesi olarak Nikel ve Titanyum alaşımına sahip olan Nitinol kullanıldı. Nitinol alaşımının içinde bulunan atomların konumlarının sıcak ve soğuk ortamda farklılık göstermesinden yararlanıldı.  Nitinol tele verilmek istenen biçim sabitlenmiş halde yüksek sıcaklık uygulanıp, daha sonra aniden soğutulduğunda, verilen biçim telde hafızalanır. Tel tekrar ısıtıldığında hafızalanan biçimine geri döner. Nitinol telin bu özelliği kullanılarak hem ince hem de biçim verilebilen kesici bir araç tasarlandı. Böylelikle ürünlerin biçimsel çeşitliliği korunurken üretim maliyetinin de düşürülmesi amaçlandı.

 

Buluş, yüksek mimar Meryem Nurefşan Yabanigül’ün 2019 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Lisansüstü Programlar Enstitüsü Mimarlık Tarihi, Teorisi ve Eleştirisi Programı’nda Prof. Dr. Tuğrul Yazar danışmanlığında tamamladığı “Robotic Fabrication Worfklow for Gyroid-like Structural Systems” başlıklı yüksek lisans tezinde geliştirildi. Tez çalışmasında Yabanigül, düz olmayan ince sıcak tel kesiciyi kullanarak, standart tel kesicilerle üretilemeyecek çift eğrilikli yüzeylere sahip olan Gyroid minimal yüzeyini mimarlık fakültesi üretim laboratuvarında bulunan robot kol yardımıyla üretti.