güncelleme: yayınlama:

Bursa’da Türkiye ekonomisini tartıştık

Bursa’da Türkiye ekonomisini tartıştık

Mezunlar, öğrenciler ve bölge kurumlarının temsilcileriyle Bursa Workinton’da buluştuk. Ekonomi alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen “Türkiye Ekonomisi 2020” başlıklı panelde Türkiye’nin ekonomik geçmişini ve krizden çıkış yollarını tartıştık.

İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından Bursa’da gerçekleştirilen etkinlikte ekonomi alanında uzman akademisyenler; mezunlar, öğrenciler ve bölgenin önemli temsilcileriyle bir araya geldi. BİLGİ İşletme Yüksek Lisans Program Direktörü Dr. Öğretim Üyesi Metehan Sekban’ın yaptığı açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik “Türkiye Ekonomisi 2020” başlıklı panel ile devam etti. Panelde ekonomi alanında uzman akademisyenlerimiz Prof. Dr. Asaf Savaş Akat ve Prof. Dr. Ege Yazgan söz aldı.

“Türkiye krizlere direnme gücü olan bir ekonomiye sahiptir”

Türkiye’nin geçmiş yıllarda yaşadığı krizleri değerlendirerek 2020 yılı için çözüm önerilerinde bulunan İstanbul Bilgi Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, “Türkiye ekonomisinde yaşanan krizler dünyadan bağımsız iç dinamiklerden kaynaklı krizlerdir. Ancak Türkiye yıllar içinde krizlere direnme gücü olan bir ekonomiye sahip olduğunu kanıtlamıştır” dedi. Şu an bir yavaş büyüme döneminden geçildiğini vurgulayan Prof. Dr. Akat, “İktisat politikası açısından baktığımızda hükümetin iç talebi destekleme çabalarının tüketim ağırlıklı olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla geleceğe katkı yapan bir genişleme söz konusu olamıyor. Dış açık belirmesi ortaya çıkınca kur yukarı çıkıyor, tüketim harcamalarını aşağı çekiliyor, enflasyon yükseliyor ve işsizlik sorunu ortaya çıkıyor. İktisat politikası açısından bir kısır döngüdeyiz” şeklinde konuştu.

Çözüm kapasite artırıcı yatırımlarda

Çözüm önerilerini paylaşan Prof. Dr. Akat, “Çıkış yolu ise başta imalat sanayi olmak üzere döviz kazanan firmaları kapasite artırıcı yatırımlara ikna etmektir. Şu anda döviz kazanan yerli ve yabancı firmalar kapasite artırmaya gitmeye çok arzulu durmuyor. Bu güven ortamı sağlanırsa resim toparlanacaktır.”

“Katma değeri yüksek sektörlere yönelmeliyiz”

İstanbul Bilgi Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi ve Finansal Uygulama Ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Ege Yazgan, “İçinde bulunduğumuz belirsizlik hali yatırımların önündeki en büyük engellerden biri. Sorulması gereken en önemli soru ise ‘Verimliliği tekrar artıracak yeni yatırımlara gidebilir miyiz?” dedi. Atılması gereken adımlara dair önerilerini paylaşan Prof. Dr. Yazgan, “Dış talebin arttırılması şart. Bunun yanı sıra artık inşaat gibi verimliliği düşmüş sektörlerle büyümek artık kolay değil. Yıllardır süregelen alışkanlıkların dışına çıkarak yeni bir hikâyeye başlamamız gerekiyor. İstihdam sorunun çözülmesi, iş gücünün verimsiz sektörlerden katma değeri yüksek sektörlere kaydırılması kritik önem taşıyor” dedi.

Bir sonraki buluşma İzmir’de

Bir sonraki buluşma 24 Ocak 2020 tarihinde İzmir’de, Workinton, Bayraklı Tower’da gerçekleşecek. “Yolumuz Uzun, Hayatı Okula Çevirelim!” başlıklı etkinlikte üniversiteden ayrıldıktan sonra üniversite ruhunu yaratıcı ve inovatif yöntemlerle yaşamak ve yaşatmak; üniversitenin hayata hazırlığa ve gerçek iş akışlarına katkısı, yaratıcılık ve inovasyon konularının yeni dünyada artan öneminin yanı sıra akademi-sanayi karşılaşmalarının kritikliği ve ortak proje geliştirebilmenin değeri gibi konular ele alınacak.

BİLGİ’lilerin birbirleriyle tanışmasını ve Ege Bölgesi’nin önde gelen kurumlarıyla bir araya gelerek yeni iş bağlantıları edinmesini hedeflediğimiz bu etkinlikte, sizleri aramızda görmekten mutluluk duyacağız.

Detaylı bilgi ve kayıt için: https://www.bilgi.edu.tr/tr/etkinlik/9551/bilgi-izmirde/