Neden BİLGİ?

'Non scholae, sed vitae discimus' (Okul için değil yaşam için öğrenmeliyiz) ilkesiyle yola çıkan İstanbul Bilgi Üniversitesi, 7 Haziran 1996 tarihinde Bilgi Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından yapılan müracaat ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen 4142 sayılı kanunla, bir Vakıf Üniversitesi olarak Türk Üniversite Sistemi içerisinde, kamu tüzel kişiliğine sahip bir kurum olarak yerini aldı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi kurulduğundan beri muhtelif süreçlerde bünyesine aldığı Kuştepe, Dolapdere ve santralistanbul olmak üzere 3 ana kampüste toplam yaklaşık 210.000 m2 alanda öğrencilerine ve Türkiye'deki akademik hayata katkı sağladı.

Bugün 20.000’i aşkın öğrencisi, 50.000’e yakın mezunu, 1.000’in üzerinde akademik personeli bulunan BİLGİ, 7 fakültesi, 3 enstitüsü, 4 yüksekokulu ve 3 meslek yüksekokulunda lisans, lisansüstü ve önlisans öğretimi verilen 150'yi aşkın programla öğretime devam ediyor.

Kuruluşundan beri Türkiye’de birçok ilki gerçekleştiren İstanbul Bilgi Üniversitesi, hem kurumsal olarak hem de program bazında önde gelen ulusal ve uluslararası kurumlar tarafından verilmiş kalite ve akreditasyon ödüllerine sahiptir. 

QS Stars

BİLGİ, dünyanın en saygın yükseköğretim derecelendirme sistemlerinden QS Stars tarafından 5 yıldıza layık görüldü. Öğretim, uluslararasılaşma, online eğitim, mezunlarının istihdam edilebilirliği, program gücü ve kapsayıcılık alanlarında 5 yıldız alarak bu alanlardaki başarısını uluslararası alanda tescilledi. BİLGİ, bu başarısıyla QS Stars tarafından 5 yıldızla tescillenen Türkiye’deki tek üniversite oldu.

İngiliz Dili Programı Akreditasyon Komisyonu (CEA)

İngiliz Dili Programı Akreditasyon Komisyonu (CEA) tarafından 2015 yılında 5 yıllığına verilen akreditasyonu takiben, İstanbul Bilgi Üniversitesi İngilizce Hazırlık Programı, Ağustos 2021 - Ağustos 2031 dönemi için CEA tarafından yeniden akredite edilmiştir ve İngilizce Dil Programları ve Kurumları için CEA Standartları’nı devam ettirmeyi kabul eder. CEA, ABD Eğitim Bakanlığı tarafından ABD'deki İngilizce dil programları ve kurumları için ulusal olarak tanınan bir akreditasyon kurumudur. Bu akreditasyonla ilgili daha fazla bilgi edinmek için CEA ile iletişime geçebilirsiniz, 1001 N. Fairfax Street, Suite 630, Alexandria, VA 22314, (703) 665-3400

Türk Psikologlar Derneği (TPD)

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji Lisans Programı, Türk Psikologlar Derneği (TPD) tarafından 19 Haziran 2028 tarihine kadar akredite edildi.

Uluslararası Aile Terapisi Derneği (IFTA)

İstanbul Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı Çift ve Aile Terapisi Altdalı, Uluslararası Aile Terapisi Derneği (IFTA)'nin Uluslararası Sistemik Terapi Eğitimi Akreditasyon Komitesi tarafından Türkiye'deki ilk program olarak akredite edildi.

MÜDEK (Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği)

İstanbul Bilgi Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Genetik ve Biyomühendislik, Enerji Sistemleri Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği Lisans programları MÜDEK tarafından akredite edildi. MÜDEK (Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği), Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından akreditasyon verme konusunda yetkilendirilmiş bir kurumdur.

Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ)

BİLGİ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği ile Genetik ve Biyomühendislik Programları Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi’ne (TYÇ) dahil edilmiştir. TYÇ, mesleki, genel ve akademik eğitim ve öğretim programları ve diğer öğrenme yollarıyla kazanılan tüm yeterlilik esaslarını belirleyen ulusal yeterlilik çerçevesidir. TYÇ, Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) ile uyumlu olacak şekilde tasarlanmış ve AYÇ’ye referanslanmıştır.

FEDEK (Fen, Edebiyat, Fen - Edebiyat, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği)

BİLGİ Tarih Bölümü, önde gelen akreditasyon kuruluşlarından Fen, Edebiyat, Fen - Edebiyat, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK) tarafından akredite edildi.

FEDEK farklı disiplinlerdeki fen, edebiyat, fen-edebiyat, dil ve tarih-coğrafya fakülteleri (FEF) öğretim programlarında eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve topluma hizmeti ilerletmeye yönelik çalışmalar yürüterek Türkiye’deki FEF programlarının öğretim kalitesini yükseltmeyi amaçlıyor.

FEDEK akreditasyonunda programlar, programda kayıtlı öğrencilerin başarısı, program öğretim amaçları, programın çıktıları, öğretim planı, öğretim kadrosu, yönetim yapısı, program altyapısı gibi alanlarda kurum tarafından belirlenen ölçütlere göre değerlendiriliyor.

ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikası

BİLGİ tüm dünyada geçerli olan ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikası almaya hak kazanarak bilgi güvenliği konusundaki yetkinliğini uluslararası düzeyde tescilledi. BİLGİ’nin bilgi güvenliğini artırıcı yeni süreçler, eğitimler, politika ve prosedürler tasarlayarak kurduğu Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi (BGYS) ile bilginin gizliliği, bütünlüğü ve erişebilirliğine ilişkin güvenlik ihlallerinin en aza indirilmesi amaçlanıyor.

Turquality Programı

BİLGİ, Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen ve dünya markası olabilecek Türkiye markalarını desteklemeyi amaçlayan Turquality programı kapsamına alındı. Dünyanın devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı olan Turquality, markalara global hedefleri doğrultusunda finansal kaynak sağlamanın yanı sıra markaların gelişimlerine yönelik strateji, operasyon, organizasyon ve teknoloji danışmanlığı ile yönetim birimlerine yönelik eğitim desteği sunuyor.