Üniversite eğitimi, ilk çağlardan beri geçirdiği çok önemli devinime ve gelişmelere rağmen, önemli ilkelerini hala muhafaza etmektedir. Bunların birincisi, “evrensel” olması, evrensel değerlerle donanmış, araştırmalarının gerçeklere uzanmak arzusu taşıması olarak nitelendirilebilir. İkincisi ise, hangi bilim dalı olursa olsun, üniversitede araştırmanın ve eğitimin, bir “usta-çırak” ilişkisi içinde gerçekleşmesidir.
Bu anlamda, “usta” eğitmenleri, bir üniversitenin en değerli birikimini oluştururlar. BİLGİ olarak, genç bir üniversite olmanın getirdiği heyecan ve duyarlılığı daima hissettik. Bizlerin Türkiye’nin entelektüel haritasında önemli bir yer edinmemizi sağlayan kıdemli profesörlerimizle gurur duyduk. Daha da önemlisi, onların birikimlerinin bir “hazine” düzeyine ulaştıkları, en olgun dönemlerinde emekli olarak araştırma, eğitme ve tartışma ortamlarından ayrılmalarını eksiklik olarak gördük.
Emeritus Profesörlük unvanı, emeklilik yaşına gelmiş ancak bilgisi, birikimi, uluslararası saygınlığı ve ilişkileriyle daha çok uzun yıllar hem akademisyen, hem de öğrencilere yol göstermesi bir kazanım olacak hocalarımıza tevdi edilen bir statüdür. Böylelikle, kıdemli bir profesörün ders yükü ile kısıtlanmaksızın, akademik yaşamlarını üniversitede sürdürmeleri, genç akademisyenler ve öğrencilerle daima birlikte olmaları, ofislerini muhafaza etmeleri, birikimleriyle üniversitenin gelişimine ışık tutmayı sürdürmeleri hedeflenmiştir.
Emeritus Profesörlerimiz, varlıklarıyla bizleri onurlandırmakta, katkılarıyla da BİLGİ’nin evrensel düzeyde iyi eğitim verme geleneğini güçlendirmektedirler.
ODTÜ Mimarlık Fakültesi’ndeki lisans (1972) ve yüksek lisans (1973) derecelerinin ardından Fulbright bursuyla gittiği Pennsylvania Üniversitesi’nden 1976’da doktorasını aldı. Türkiye’de şehircilik alanında başladığı akademik kariyeri 12 Eylül 1980 askeri darbesiyle kesintiye uğradı. Dört yıllık cezaevi sürecinin anılarıyla yazdığı ilk kitabı Uçurtmayı Vurmasınlar aynı zamanda ilk senaryosunun (1989) temelini oluşturdu. Filmin kazandığı başarı Çiçekoğlu’nu sinemaya ve edebiyata yönlendirdi. Tarlabaşı Tarlabaşı (1989), Baharın Bittiği Yer (1990), Umuda Yolculuk (1991), Suyun Öte Yanı (1992) filmleri ve hikaye kitapları peş peşe geldi.
1990’lı yıllarda TÜRSAK Sinema Vakfı ve Tarih Vakfı İstanbul dergisinde yöneticilik ve yayın yönetmenliği yaptı. 1998’de Cumhuriyet’in Aile Albümleri sergi tasarım sürecinde yeni kurulmakta olan İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Programı’na girdi. Ardından Sinema ve Televizyon Bölümü’ne geçerek yeni bir akademik kariyer yaptı. Metis Yayınları’nda sinema, şehir ve toplumsal cinsiyet konularını merkeze alan üçlemesi yayımlandı: Vesikalı Şehir (2007), Şehrin İtirazı (2014), İsyankar Şehir (2019). The Dubious Case of a Failed Coup: Militarism, Masculinities and 15 July in Turkey (2019), Female Agencies and Subjectivities in Film and Television (2020), The Sustainable Legacy of Agnés Varda: Feminist Practice and Pedagogy (2022) kitaplarında editör ve yazar olarak yer aldı.
Mimarlık alanındaki çalışmalarını da sürdüren Çiçekoğlu 2016’da Venedik Bienali Türkiye Pavyonu için yapılan Darzana projesinde Teğet Mimarlık ekibine dahil oldu. Aynı ekiple Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi kitabı Bina Bina İçinde (2023) yazarları arasındadır.
Prof. Dr.Jale Parla
5 Şubat 1945’te İstanbul’da doğan Jale Parla 1964’te Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’ni, 1968’de Robert Kolej’in
Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nü bitirdi. 1978’de Harvard Üniversitesi’nden ana dalı İngiliz Edebiyatı, yan dalları
Fransız ve Alman Edebiyatları olmak üzere Karşılaştırmalı Edebiyat doktorası aldı. 1976 yılında Boğaziçi Üniversitesi
Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde görev yapmaya başladıktan sonra 1988 yılında profesör oldu. 2000 yılından
itibaren çalışmalarına İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünde devam etti. Bu üniversitede
lisans ve yüksek lisans düzeyinde Komedi ve Roman, Don Quixote, Roman Tipolojileri,
Klasik-Modern-Post Modern Başkalaşımlar gibi birçok ders verdi ve uzun yıllar boyunca bölüm başkanlığını
yürüttü.
Karşılaştırmalı Edebiyat disiplininde hem Türkiye hem de uluslararası akademi dünyası için çok kıymetli isimlerden
biri olan Jale Parla Efendilik, Şarkiyatçılık, Kölelik (1985) adlı doktora tezinin ardından Babalar ve
Oğullar - Tanzimat Romanının Epistemolojik Temelleri (1990), Don Kişot’tan Bugüne Roman (2000),
Kadınlar Dile Düşünce (Sibel Irzık ile beraber, 2004), Balkan Literatures in the Era of Nationalism
(Murat Belge ile beraber, 2008), Türk Romanında Yazar ve Başkalaşım (2011), Don Kişot – Yorum, Bağlam,
Kuram (2017), Orhan Pamuk’ta Yazıyla Kefaret (2019) ve Edebiyat Yazıları (2023) gibi alana büyük
katkı sağlayan birçok eseri kaleme aldı. Bu eserlerin yanı sıra, yıllar içinde yazdığı sayısız makale, konferans ve
sempozyumda sunduğu bildiriler, kendisiyle yapılan söyleşiler Karşılaştırmalı Edebiyat alanında büyük önem
taşımaktadır.
Jale Parla eserlerinde edebiyat eleştirisinin kapsamlı örneklerini ortaya koydu. Dilbilim, göstergebilim, psikanaliz,
yapısalcılık, fenomenoloji, post yapısalcı felsefe gibi kuramsal gelişmeler üzerine çalışmalar yaptı ve bu çalışmaları
yaparken Walter Benjamin, Louis Althusser, Mikhail Bakhtin, Jakobson, Jacques Lacan, Jacques Derrida, Roland Barthes,
Julia Kristeva gibi eleştirmenlerin fikirlerinden yararlandı.
Jale Parla 2000 yılında Don Kişot’tan Bugüne Roman adlı kitabıyla Sedat Simavi Edebiyat Ödülünü, 2020’de,
“akademi ile edebiyat dünyasını bir araya getirme konusundaki başarısı, Türk edebiyatı üzerine özgün çözümlemeleri ve
edebiyat eğitimine katkılarıyla, eleştiri geleneğini kültürel inceleme ve karşılaştırmalı edebiyat yönünde
zenginleştiren yeni alanlar açması” nedeniyle 13. Erdal Öz Edebiyat Ödülü kazandı.
Emeritus Profesör ünvanını 2023 yılında aldı.
Prof. Dr.Alan Duben
1943’de New York’da doğan Alan Duben, lisans eğitimini 1964 yılında Harpur College (State University of New York, Binghamton)’da sosyal bilimler ve tarih alanında tamamladı. Yüksek lisans (1968) ve doktora (1973) derecelerini ise University of Chicago’dan sosyal antropoloji alanında aldı.
Duben, bugüne kadar Ford Foundation, (U.S.) National Institute of Health, Population Council, (U.S.) National Science Foundation, Rockefeller Foundation, Wenner-Gren Foundation for Anthropological Research, American Philosophical Society ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Araştırma Fonu’nun da aralarında bulunduğu sayısız araştırma bursu ve hibe desteği aldı.
Alan Duben, New York University, Boğaziçi Üniversitesi, Hunter College (City University of New York), Hamilton College, European University Viadrina (Almanya) ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde öğretim üyeliğinin yanı sıra araştırma çalışmalarında bulundu.
Duben, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı (2001-2004), Uluslararası Programlar Merkezi Kurucu Direktörü (2004-2007) ve rektör yardımcısı (2008-2009) olarak görev yaptı. OECD, USAID, Devlet Planlama Teşkilatı (Dünya Bankası aracılığıyla) ve Uluslararası Yerel Yönetimler Birliği gibi Türkiye’deki çeşitli kent projelerine danışman olarak hizmet verdi.
Alan Duben’in yayınları arasında yer alan Istanbul Households: Marriage, Family and Fertility 1880-1940 (Cambridge University Press, 1991) (Cem Behar ile) 1991’de “Social Science History Association tarafından “sosyal bilimler tarihi en iyi kitap” alanında Sharlin Ödülü’ne aday gösterildi. Kitap Türkçeye “İstanbul Haneleri: Evlilik, Aile ve Doğurganlık 1880-1940 (İletişim Yayınları, 1996 ve Boğaziçi Üniversitesi Yayınları, 2014) ismiyle çevrildi. Kent, Aile, Tarih (İletişim Yayınları, 2002) kitabı ve editörlüğünü yaptığı Yaşlanma ve Yaşlılık: Disiplinlerarası Bakış Açıları (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2018) kitabının dışında çeşitli akademik makaleleri bulunmaktadır. Duben’in ayrıca Türkiye’de kente dair uygulamaları ele alan kitapları ve makaleleri bulunmaktadır. Son dönemde, 20.yy İstanbul’undaki yaşlılık ve kuşaklararası aile ve akrabalık ilişkileri üzerine bir araştırmayı tamamladı. Halen, bir Polonya şehrindeki yıkım ve hafıza konusu üzerine çalışıyor.
Prof. Dr.Diane Sunar
1943 yılında ABD’de doğan Diane Sunar, lisans (BA) diplomasını İngilizce Edebiyat alanında Whittier College’den aldıktan sonra (1965), University of California, Berkeley’den sosyal psikoloji konusunda doktora (Ph.D.) derecesini tamamladı (1973). 1972 yılında Türkiye’ye gelen Sunar, 1979’a kadar Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümü’nde hocalık yaptı, sonra Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde 1979 yılından 2002 yılına kadar çalıştı. 1987 yılında doçentlik unvanı, 1996 yılında ise profesörlük unvanını kazanan Sunar, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin ilk psikoloji derslerini 1997 yılında verdi ve 2002 yılında BİLGİ’ye katıldı. 2002-2014 yılları arasında (iki yıl hariç) Psikoloji Bölümü başkanlığı, 2010-2012 yılları arasında Fen-Edebiyat Fakültesi dekanlığı yaptı. Çeşitli zamanlarda ABD’de muhtelif üniversitelerde misafir profesör olarak çalıştı.
Sunar; çocuk gelişimine destek programları, çocuk yetiştirme yöntemleri, çocuk ve barış, kalıpyargıların kaynakları, duyguları şekillendiren faktörler ve ahlak psikolojisi konularında birçok araştırma ve yayın yaptı. 35’ten fazla yüksek lisans tezini yöneten, 50’den fazla makale ve kitap bölümü bulunan, 70’tan fazla kongre sunumu ve seminer yapmış olan Sunar’a, 2017 yılında Sosyal Psikoloji II. Ulusal Kongresi’nde yaşam boyu başarı ödülü verildi. Hem ulusal hem de uluslararası çeşitli psikoloji derneklerine üye olan Sunar, yine ulusal ve uluslararası çeşitli psikoloji dergilerinde hakemlik yaptı. Çeşitli kurumlara danışmanlık da yapan Sunar, 1992’den beri AÇEV’in bilimsel danışmanlar kurulunda yer almaktadır.
Prof. Dr.Nazan Aksoy
İstanbul’da doğan Nazan Aksoy lise öğrenimini Alman Lisesi’nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. 1982 yılında aynı bölümden doktorasını aldı. Yardımcı doçent olarak Marmara Üniversitesi’nde görev yapmaya başladıktan sonra 1988 yılında doçent, 1994 yılında profesör oldu. 2001 yılından itibaren İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde verdiği eleştiri kuramları, tiyatro tarihi, kadın ve edebiyat derslerinin yanı sıra İngilizce Öğretmenliği Bölümü’nde edebiyat tarihi, Türk Edebiyatı Bölümü’nün davetlisi olarak gittiği Essen Üniversitesi’nde (Almanya) ise çağdaş Türk edebiyatı dersleri verdi.
İlk kitabı Iris Murdoch: Felsefesi ve Sanatı 1989 yılında yayımlandı. Bunu 1990 yılında 16. yüzyıl İngiliz tiyatrosunda Türk imgesini incelediği Rönesans İngiltere’sinde Türkler kitabı izledi. Edebiyat konularını Batımerkezci bir açıdan incelemenin sakıncalarını tartıştığı kuram odaklı çalışması Batı ve Başkaları 1996 yılında, İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat ve Kültürel İncelemeler yüksek lisans programlarında verdiği Türkiye’de kadın otobiyografilerini konu alan seminerlerinden hareketle yazdığı Kurgulanmış Benlikler: Otobiyografi, Kadın, Cumhuriyet başlıklı kitabıysa 2009 yılında yayımlandı. Milliyetçilik ve Avrupa Bütünleşmesi- Sivil Toplumdan Bakış Açıları, Berna Moran'a Armağan - Türk Edebiyatına Eleştirel Bir Bakış, Modernleşme ve Çokkültürlülük kitaplarının editörlüğünü yaptı. Bunların yanı sıra çok sayıda kitap bölümü, makale yayımlayıp yüksek lisans ve doktora tezi yönetmiş olan Nazan Aksoy, Marmara Üniversitesi’nde Bölüm Başkanlığı, Yüksekokul Müdürlüğü, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde ise Dekan Yardımcılığı, Fakülte Yönetim Kurulu bölüm temsilciliği, Üniversite Yönetim Kurulu üyeliği ve Üniversitelerarası Kurul üyeliği görevlerini de üstlenmiştir. Emeritus Profesör unvanını 2020 yılında almıştır.
Prof. Dr.Gülten Kazgan
İstanbul’da doğan Gülten Kazgan, Amerikan Kız Koleji’nde orta öğrenimini tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdi. Aynı fakültede doktorasını verip Rockefeller bursu ile Chicago Üniversitesi’ne gitti. Orada T. W. Schultz ile iki yıl birlikte çalıştı. Daha sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne dönüp doçent olan Kazgan, tarım ekonomisi alanında uzmanlaştı. Bu dönemdeki çalışmalarından yararlanarak “Tarım ve Gelişme” adlı kitabını yazdı. Aynı yıllarda Ford Foundation bursu ile SVIMEZ’de (Roma) iki yaz ve ISEA’da (Paris) bir yıl çalıştı.
Profesörlüğünü İstanbul Üniversitesi’nden alan Kazgan’ın, İktisadi Düşünce, Ortak Pazar ve Türkiye, Tarım ve Gelişme, Ekonomide Dışa Açık Büyüme, Tanzimat’tan 21. Yüzyıla Türkiye Ekonomisi, Küreselleşme ve Ulus-Devlet, Türkiye Ekonomisinde Krizler:1929-2001, Bir İktisatçının Tanıkları gibi kitapları ile çok sayıda makale ve araştırmaları; ayrıca Dünden Bugüne Türkiye ve Rusya: Politik, Ekonomik ve Kültürel İlişkiler (derleyenler G. Kazgan – N. Ulçenko), Kuştepe Araştırması (der. G. Kazgan) Kuştepe Gençlik Araştırması (der. G. Kazgan), İstanbul Kenti Gençlik Araştırması (der. G. Kazgan) gibi makale ve araştırma derlemeleri bulunmaktadır.
Kazgan 1988’de Ekonomik Panorama dergisi okurları tarafından “kendi dalında yılın en başarılı iktisatçısı”; 1998’de “Aydınlanmanın Kadınları” ödülünün verildiği yedi bilim kadınından biri; 2000 yılında Finans dünyası dergisinin okurları tarafından “Yılın Akademisyeni” seçilmiştir. Altın Kitaplar Yayınevi tarafından verilen “Altın Kitap” ödülünü 1994’te, Tanzimat’tan 21. Yüzyıla Türkiye Ekonomisi başlıklı kitabı ile de 2002 yılında “Sedat Simavi Vakfı Sosyal Bilimler” ödülünü almıştır. 2008'de Forum İstanbul tarafından verilen "Yaşam Boyu Başarı" ödülünü paylaşmıştır.
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin kurucu rektörü görevini üstlenen Prof. Dr. Gülten Kazgan, burada Ekonomi Bölümü ile Araştırma Merkezi Başkanı olarak çalıştı. İktisat camiasında “Hocaların Hocası” ve “İktisadın Duayeni” sıfatlarıyla anılan Kazgan, 2010 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden “Emeritus Profesör” unvanını aldı.
Prof. Dr.Mete Tunçay
Prof. Dr. Mete Tunçay 1958’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nden mezun oldu. 1961’de doktor unvanı kazanarak Rockefeller bursuyla London School of Economics and Political Science’ta araştırmalarına başladı. 1966’da doçent oldu. 1972’de Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden istifa ederek Kültür Bakanlığı Yayınlar Daire Başkanlığı görevini üstlendi. 1978’de Siyasal Bilgiler Fakültesi’ndeki görevine geri döndü ve Bilimler Akademisi’nin davetlisi olarak Sovyetler Birliği’ne gitti.
1979’da Fullbright bursuyla ABD’de, Stanford Üniversitesi’ne giderek çalışmalarını burada sürdürdü. 1983’te, 1402 sayılı yasa uyarınca Siyasal Bilgiler Fakültesi’ndeki görevinden uzaklaştırıldı. 1984-1993 arasında Tarih ve Toplum dergisini yönetti, ardından Tarih Vakfı’nda Toplumsal Tarih dergisini çıkarttı. Haziran 1990’da Danıştay kararıyla Siyasal Bilgiler Fakültesi’ndeki görevine iade edildi; ancak Eylül 1990’da emekliliğini istedi. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin kurucuları arasında yer alan ve 2010 yılında “Emeritus Profesör” unvanı alan Mete Tunçay, Tarih Vakfı’nın da kurucuları arasında.
Prof. Dr.Uğur Alacakaptan
Prof. Dr. Uğur Alacakaptan lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 1955 yılında tamamladı. 1958’de hukuk doktoru unvanını aldı. Doçentlik çalışmalarını yürütmek üzere 2 yıla yakın bir süre İtalya’nın Roma ve Perigua şehirlerinde kaldı. 1960’ta doçent oldu. 1965’te Fakülte Profesörler Kurulu tarafından İngiltere’ye gönderildi. 1967’de profesör olan Alacakaptan, çok genç yaşta Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı görevine seçildi. 1974’te üniversitedeki görevinden ayrılarak aktif siyasete atıldı. Cumhuriyet Halk Partisi’nde parti meclisi üyeliği ve sekreter yardımcılığı görevlerini üstlendi. 1975’te Ankara Senatörü olarak TBMM’ye seçilen ve bu görevi 1980’e kadar sürdüren Alacakaptan, Cumhuriyet Senatosu’nda sırasıyla, Kuzey Atlantik Asamblesi Türk Grubu Başkanı ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu üyesi olarak görev yaptı. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin kurucuları arasında yer alan Uğur Alacakaptan, 1997’de BİLGİ’de Hukuk Fakültesi’nin kurulmasıyla kurucu dekan olarak görev yaptı ve 2010 yılında “Emeritus Profesör” unvanını aldı.
Prof. Dr.Belgin Erdoğmuş
1941’de İstanbul’da doğan Prof. Dr. Belgin Erdoğmuş, ilkokulu bitirdikten sonra girdiği Avusturya Lisesi’nden 1960’ta mezun oldu. Aynı yıl girdiği İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 1966’da aynı Fakülte’nin Roma Hukuku kürsüsünde asistan olarak göreve başladı. 1972’de doktorasını tamamlayan Erdoğmuş, 1975-1978 yılları arasında İsviçre hükümeti bursuyla Zürih’te bulundu ve iki yarıyıl Tutorat çerçevesinde Zürih Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Roma Hukuku dersi verdi. 1978 yılında Türkiye’de doçent oldu. Ardından 1991 yılında profesörlüğe yükseldi.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde beş yıl süreyle Dekan Yardımcılığı görevinde bulunan Erdoğmuş, 1998 yılında emekli olduktan sonra Yeditepe Üniversitesi’nde ders vermeye başladı. 1999 yılı sonunda ise İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı’na getirildi. 2010 yılında aynı Fakülte’de Emeritus Profesör unvanını alan Prof. Dr. Belgin Erdoğmuş, 2013 yılında vefat etti.
Prof. Dr.Haluk Şahin
Prof. Dr. Haluk Şahin, İkinci Dünya Savaşı’nın en zor günlerinde, Sovyetler Birliği ve İran sınırları yakınında, Ağrı Dağı’nın tam karşısında bir köyde, bir subay-öğretmen ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Çocukluğunun ve öğrenciliğinin çoğu anneannesinin yanında Bursa'da geçti. Bursa Erkek Lisesi'nde okurken AFS bursu alarak bir yıllığına Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti, oradan diploma aldı. Dönüşte girdiği İstanbul Hukuk Fakültesi'ni 1964 yılında bitirdi. Daha sonra bir UNESCO bursuyla gittiği Indiana Üniversitesi'nde Gazetecilik üzerine Master, Kitle İletişimi üzerine doktora yaptı. Böyle Türkiye'nin ilk kitle iletişim doktoru unvanını aldı. Dönüşünde, 1974 yılında, TRT'de Genel Müdür İsmail Cem'in televizyon program danışmanı oldu. Siyasi baskılar nedeniyle görevden alınan Cem'le birlikte gazete çıkarmak üzere Babıali'ye geçti. İlk köşe yazılarını Politika gazetesinde yayınladı. Hayatının geri kalan döneminde de aktif gazetecilik ile akademisyenliği birlikte yürüttü. Cumhuriyet, Hürriyet, Güneş ve Radikal gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafında iki kez yılın köşe yazarı seçildi. 1983 yılında Nokta Dergisi'nin ilk genel yayın yönetmeni oldu. Televizyondan kopmadı. Başta editörlüğünü yaptığı Arena programında olmak üzere televizyon çalışmaları nedeniyle pek çok ödül aldı. Üçü şiir kitabı olmak üzere 26 kitabı var. Halen Yurt gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor. Profesör olarak 17 yıldır ders verdiği İstanbul Bilgi Üniversitesi'den Emeritus unvanıyla emekli oldu.
Prof. Dr.İlter Turan
1941 yılında İstanbul’da doğan İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü İlter Turan, orta öğrenimini Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri'nde tamamladı. 1962 yılında Oberlin Koleji'nden (ABD) Siyasal Bilimler Lisansı, 1964 yılında Columbia Üniversitesi'nden Siyasal Bilimler Yüksek Lisansı aldı. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Siyaset İlmi Kürsüsü'ne asistan olarak girdi. Aynı kürsüde 1966 yılında Doktor, 1970 yılında Doçent, 1976 yılında da Profesör oldu. 1998-2001 arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi rektörlüğünü yapan Turan, daha önce Koç (1993-1998) ve İstanbul (1964-1993) Üniversitelerinde çalıştı, muhtelif Amerikan ve İngiliz üniversitelerinde konuk öğretim üyesi olarak bulundu. 2000- 2009 yılları arasında Siyasi İlimler Türk Derneği’nin başkanlığını, Uluslararası Siyasi İlimler Derneği’nin başkan yardımcılığını ve 2009 Dünya Kongresi program başkanlığını yürüttü. Prof. Dr. İlter Turan 2016 Temmuz ayında Uluslararası Siyaset Bilimi Derneği (IPSA)’nin 2016-2018 dönem başkanlığına seçildi. Bugün Sağlık ve Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanlığı’nın yanı sıra bir dizi vakıf ve şirketin yönetiminde görev alan Prof. Dr. İlter Turan bir yandan da Dünya Gazetesi’nde yazar olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
Prof. Dr.Suraiya Faroqhi
1941 yılında Berlin/Almanya’da doğmuş olan Suraiya Faroqhi yüksek tahsilini Hamburg Üniversitesi (1959-62, 1963-67), İstanbul Üniversitesi (1962-63), Indiana University Bloomington/Indiana (1968-70) adlı üniversitelerde tamamlamıştır. 1971-87 yıllarında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde hocalık yaptıktan sonra 1988-2007 yıllarında Münih’teki Ludwig-Maximilians-Universität’ta profesör olarak çalışmıştır. 2007’den itibaren İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde görev yapmıştır.
Önemli kitapları arasında Der Bektaschi-Orden in Anatolien (Anadolu’da Bektaşilik); Towns and Townsmen of Ottoman Anatolia, Trade, Crafts and Food Production in an Urban Setting (Osmanlı’da Kentler ve Kentliler); Men of Modest Substance, House Owners and House Property in Seventeenth Century Ankara and Kayseri, (Orta Halli Osmanlılar); Pilgrims and Sultans, The Hajj under the Ottomans 1517-1683 (Hacılar ve Sultanlar (1517-1683)); Kultur und Alltag in Osmanischen Reich, Vom Mittelalter bis zum Anfang des 20. Jahrhunderts (Osmanlı Kültürü ve Gündelik Yaşam (Ortaçağdan Yirminci Yüzyıla)); Approaching Ottoman History: An Introduction to the Sources (Osmanlı Tarihi Nasıl İncelenir?); The Ottoman Empire and the World Around It, 1540s to 1774 (Osmanlı İmparatorluğu ve Etrafındaki Dünya); Artisans of Empire: Crafts and Craftspeople under the Ottomans (Osmanlı Zenaatkârları); Türkçe çevirisi hala hazırlanmakta olan A Cultural History of the Ottomans: The Imperial Elite And Its Artefacts sayılabilir. Pek çok makalesinin yanı sıra Kate Fleet ve Reşat Kasaba ile birlikte dört ciltlik The Cambridge History of Turkey isimli eserde emeği geçmiştir. Elif Akçetin’le birlikte hazırladığı Living the Good Life: Consumption in the Qing and Ottoman Empires of the Eighteenth Century 2017 sonbaharında basılacaktır.
Boğaziçi Üniversitesi, Bilim Akademisi Derneği, Tarih Kurumu ve Middle East Studies Association (MESA)’nın onursal üyesidir. 2014 senesinde Orta Doğu çalışmalarına yaptığı katkılardan ötürü WOCMES Onur Ödülü’nü kazanmıştır.
Emeritus Törenleri
2010 - Prof. Dr. Gülten Kazgan, Prof. Dr. Uğur Alacakaptan ve Prof. Dr. Mete Tunçay
İstanbul Bilgi Üniversitesi, ekonomi, hukuk ve tarih alanlarında, pek çok sosyal bilimler öğrencisi ve öğretim üyesi yetiştiren, destekleyen ve bilimsel üretime büyük katkıları olan Prof. Dr. Gülten Kazgan, Prof. Dr. Uğur Alacakaptan ve Prof. Dr. Mete Tunçay’a olan minnetini, “Emeritus Profesörlük” unvanı ile sundu.
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin kuruluş aşamasında da görev alan üç değerli bilim insanı, Emeritus Profesör unvanlarını, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin 14. kuruluş yıldönümü olan 7 Haziran 2010 Pazartesi günü, akademi dünyası ve yetiştirdikleri öğrencilerin de bir araya geldiği törenle aldılar.
2014 – Prof. Dr. Haluk Şahin
İstanbul Bilgi Üniversitesi, iletişim alanında öğrenci ve öğretim üyesi yetiştiren, destekleyen ve bilimsel üretime büyük katkı sunan öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Şahin’e olan minnetini, “Emeritus Profesörlük” unvanı ile sundu.
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin kuruluşundan itibaren İletişim Fakültesi kadrosunda olan Prof. Dr. Haluk Şahin, Emeritus Profesör unvanını, fakültede düzenlenen törenle aldı.
6 Kasım 2014 tarihinde gerçekleşen törene İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rifat Sarıcaoğlu, İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Sanver, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu ile Haluk Şahin’in medya ve akademi dünyasından dostları, öğrencileri, çalışma arkadaşları katıldı.
2015- Prof. Dr. İlter Turan
İstanbul Bilgi Üniversitesi, meslek hayatı boyunca uluslararası ilişkiler ve siyaset alanında sayısız öğrenci ve akademisyen yetiştirmiş, pek çok bilimsel çalışmaya imza atmış ve 1998-2001 yılları arasında üniversitenin rektörlüğünü yapmış akademisyen Prof. Dr. İlter Turan’a olan minnetini, “Emeritus Profesörlük” unvanı ile sundu.
İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü’nde 19 Mart 2015'te düzenlenen törenle, Prof. Dr. İlter Turan’a unvanı takdim edildi. Törene İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rifat Sarıcaoğlu, Rektör Prof. Dr. Remzi Sanver, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Uğur ile İlter Turan’ın akademi ve medya dünyasından dostları, öğrencileri ve çalışma arkadaşları katıldı.
Tören sonunda, öğrencileri ve akademisyen arkadaşlarının makalelerinden oluşan “Siyasetin Bilimi - İlter Turan’a Armağan” kitabı, Prof. Dr. İlter Turan’a takdim edildi. BİLGİ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün çabalarıyla hazırlanan ve çalışma arkadaşları Doç. Dr. Pınar Uyan Semerci, Yrd. Doç.Dr. Boğaç Erozan ve Prof.Dr. Nihal İncioğlu tarafından derlenen kitap, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan çıktı.
2017 - Prof. Dr. Suraiya Faroqhi
İstanbul Bilgi Üniversitesi, tarih alanındaki önemli katkılarıyla tanınan, bu alanda öğrenci ve öğretim üyeleri yetiştiren Prof. Dr. Suraiya Faroqhi’ye olan minnetini, “Emeritus Profesörlük” ünvanı ile sundu. İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü’nde 27 Eylül 2017 tarihinde düzenlenen törenle Prof. Dr. Suraiya Faroqhi’ye unvanı takdim edildi. Törene İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ege Yazgan, Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Gülhan Balsoy, akademi dünyasından dostları, öğrencileri ve çalışma arkadaşları katıldı.
2018 - Prof. Dr. Alan Duben / Prof. Dr. Diane Sunar
İstanbul Bilgi Üniversitesi, sosyal bilimler alanına önemli katkılarıyla tanınan, bu alanda öğrenci ve öğretim üyeleri yetiştiren Prof. Dr. Alan Duben ve Prof. Dr. Diane Sunar’a olan minnetini, “Emeritus Profesörlük” unvanı ile sundu. İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü’nde 7 Kasım 2018 tarihinde düzenlenen törenle iki akademisyene unvanları takdim edildi. Törene BİLGİ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Koray Akay, BİLGİ Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Dr. Ecmel Ayral, BİLGİ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci, Emeritus Prof. Dr. İlter Turan ve Emeritus Prof. Dr. Mete Tunçay’ın yanı sıra akademi dünyasından dostları, öğrencileri ve çalışma arkadaşları katıldı.