Sergi: “Uzaktan Çok Yakın...”
Sanatçılardan Sosyo-Bireysel Anlatılar
Tarih: 16 Nisan-14 Mayıs 2015
Yer: santralistanbul Kampüsü, ÇSM Galeri
İstanbul Bilgi Üniversitesi günümüz sanatçılarından, sosyal ve bireysel anlatıları ele alan bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Küratöryal sorumluluğunu, İletişim Fakültesi Sanat ve Kültür Yönetimi Programı ART 311-312 kapsamında, Derya Yücel ve öğrencilerinin üstlendiği sergide Çağrı Saray, Elçin Acun, Kerem Ozan Bayraktar, Lara Ögel, Manolya Çelikler, Sevil Tunaboylu, Tunca Subaşı ve Özgül Arslan çalışmalarıyla yer alıyor.
Sergi; ekranlardan, monitörlerden, tv’lerden kısaca bizden çok uzakta gibi izlenen ama bir o kadar da yanı başımızda, içimizde olan hayatları/olayları/olguları konu edinen yapıtları izleyiciyle paylaşmayı amaçlıyor. Sergiyle, yaşamın uzağında olmayan, büyük anlatılardan çok mikro durumlara işaret eden ve toplumsal bağlarını kişisel bir kipte ortaya seren sanatçıların bir araya getirilmesi hedefliyor.
Günümüzde estetik ütopya ile radikal sanat arasında bir kutuplaştırma/karşılaştırma yerine eşit mesafe yaratmak mümkün müdür? Sanatın dünyayı değiştirme gücü ya da nesnelerin eşsiz tekilliği iddiasından vazgeçmiş bir tavırdan bahsedebilmek olası mıdır? Tarihsel kesinlik yerine kararsız ve geçici bir durum yaratmak, mesafeleri silmek ya da temastan kaçınmak, aynı koordinatlarda aynı anda hem kişisel hem ortak alanlar inşa etmek, hem çok uzak ama bir o kadar da yakın olmak... Günümüz sanatında toplumsal duyarlılık ve sosyo-eleştirel tavır, bireysel anlatılar ve kişisel deneyimlerle birleşiyor. Bu yönde gelişen görsel dile sahip sanatçılar, insan hakları, savaş, göç, şiddet, cinsiyet ayrımı gibi toplumsal sorunlar ve travmalardan, hafıza, kültür, bilinçaltı, teknoloji, çevre, eko sistem, kentsel dönüşüm gibi konuları, bireysel tavrı ve sanatsal pratiği perspektifinde tartışıyor, sorguluyor, öneriyor, dikkat çekiyor...