güncelleme: yayınlama:

BİLGİ Görsel İletişim Tasarımı mezunu Yılmaz Caner Özyayıkçı’ya Wikimedia Vakfı’ndan ‘Yılın Medya Katkıvereni’ Ödülü

BİLGİ Görsel İletişim Tasarımı mezunu Yılmaz Caner Özyayıkçı’ya Wikimedia Vakfı’ndan ‘Yılın Medya Katkıvereni’ Ödülü

İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı mezunu Yılmaz Caner Özyayıkçı, dünyanın en büyük ansiklopesi Vikipedi’nin altyapısını sağlayan Wikimedia Vakfı tarafından “Yılın Medya Katkıvereni Ödülü”ne layık görüldü. Özyayıkçı ödülünü Polonya’nın Katowice şehrinde düzenlenen Wikimania Konferansı’nda Vikipedi’nin kurucu ortağı Jimmy Wales’ten aldı.

 Vikipedi altyapısını sağlayan Wikimedia Vakfı’nın her yıl başka bir kıtada düzenlediği Wikimania Konferansı bu yıl 143 ülkeden katılımcıyla Polonya’nın Katowice şehrinde düzenlendi. İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı mezunu Yılmaz Caner Özyayıkçı, konferans kapsamında Wikimedia Hareketi içindeki önemli başarılara dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Yılın Wikimedia Gönüllüsü Ödülleri’nde Yılın Medya Katkıvereni Ödülü’ne layık görüldü. 

 Dünyanın çeşitli yerlerindeki gönüllü topluluklar için yaptığı görsel tasarım çalışmaları, Japonca ve Malayca Vikipedi gönüllüleriyle birlikte geliştirdiği dostluk projeleri ve Türkiye’deki yerel Wikimedia Topluluğunun faaliyetlerine aktif katılımı ile fark yaratan Yılmaz Caner Özyayıkçı, BİLGİ Viki Öğrenci Kulübü’nün kurulmasına da öncülük etti.

 Vikipedi’yi 2014 yılında “Değiştir” butonuyla keşfettiğini belirten Özyayıkçı, “Vikipedi’de düzenleme yaparak içerik katkısı sunmaya başladım. İnternet başındaki uğraşım, zamanla çok yönlü bir hal aldı ve internet ortamının dışına taştı. Wikimedia Hareketi içinde ulusal- uluslararası etkinliklere katılmaya başladım. Bu etkinliklerde kurduğum ilişkiler bana yeni kapılar açtı. Wikimedia Vakfı ve topluluklarının düzenlediği çeşitli toplantılara katılmak için Berlin’e, Singapur’a, Tiflis’e ve Prag’a gittim. Dünyanın değişik yerlerindeki Wikimedia Hareketi gönüllü toplulukları için görsel materyaller, tasarımlar hazırladım. Orta ve Doğu Avrupa Bölgesindeki Wikimedia Ağı’nın Gençlik Grubu’na katıldım.” dedi.

 Ödül töreninde konuşan Vikipedi’nin kurucu ortağı Jimmy Wales ise Özyayıkçı hakkında şunları söyledi: “Yaratımları, yalnızca Wikimedia çalışmalarını başkalarının tanıtmalarına yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda bunu onların kim olduğunu yakalayan ve açıklayan görsel bir dille yapıyor. Kendisi, Orta ve Doğu Avrupa bölgesinden biri, ancak etkileri tek bir bölgenin çok ötesine geçiyor.”

Görseller