Dr. Öğr. Üyesi Tuğrul Cabir Hakyemez TÜBA - TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülü’ne layık görüldü.

güncelleme: yayınlama:

BİLGİ İşletme Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Tuğrul Cabir Hakyemez, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülleri’nde "Developing a Predictive Policing System" başlıklı teziyle Sosyal ve Beşeri Bilimler alanında birincilik ödülüne layık görüldü. Hakyemez’e ödülü Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın'ın katıldığı törenle takdim edildi.

TÜBA - TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülleri, doktora çalışmalarını başarıyla tamamlamış genç bilim insanlarını teşvik etmek amacıyla “Fen ve Mühendislik Bilimleri”, “Sağlık ve Yaşam Bilimleri”, “Sosyal ve Beşeri Bilimler” ile “Temel Bilimler” olmak üzere dört farklı alanda veriliyor. TÜBA - TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülleri, yenilikçi ve özgün bilimsel araştırma ve teknoloji geliştirme projelerini destekleyerek Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanında ilerlemesine katkıda bulunmayı hedefliyor.

Dr. Öğr. Üyesi Tuğrul Cabir Hakyemez, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bertan Badur’un danışmanlığında hazırladığı tez kapsamında, suç riskini mekânsal ve zamansal açıdan tahmin etme olanağı sağlayan bir yapay zekâ modeli geliştirdi. Geliştirilen sistem, suç işlenme durumu açısından nispeten daha yüksek risklere sahip bölgeleri belirleyerek kolluk kuvvetlerinin operasyonlarını verimli bir şekilde planlamalarına yardımcı olmayı amaçlıyor.