BİLGİ Mekatronik Mühendisliği öğrencisi Arif Bayır’ın girişimi Revor Tech, Social Impact Award 2024 Türkiye Jüri Ödülü’nü kazandı

güncelleme: yayınlama:

BİLGİ Mekatronik Mühendisliği öğrencisi Arif Bayır’ın kurucusu olduğu Revor Tech, Social Impact Award (SIA) 2024 Türkiye’de Jüri Ödülü’nü kazandı. Bayır geliştirdiği  Proteo Pack adlı proje ile afet bölgelerinde enkaz altındaki yaşam belirtilerini tespit etmeyi hızlandıran yenilikçi bir çözüm sunuyor.

Afet bölgelerinde yaşam tespiti sağlayan Proteo Pack, enkaz altında kalan insanların kalp atışlarını ve göğüs kafesi hareketlerini tespit eden özel bir radar sistemi olarak tasarlandı. Hem manuel hem de insansız hava araçlarına (İHA) entegre edilebilen bir sistemi olan Proteo Pack, kalp atışları ve göğüs kafesi hareketlerini tespit ederek enkaz altındaki kişilerin yerini belirliyor. Sistem topladığı verileri, yapay zekâ destekli bir analizle işlendikten sonra arama kurtarma ekiplerine anlık olarak iletebiliyor. Hatay depreminde hayatını kaybeden arama kurtarma köpeği Proteo’nun adının verildiği proje, afet yönetimini daha verimli hale getirmeyi amaçlıyor.

2009 yılından bu yana verilen Social Impact Award, 19 ülkede genç ve erken aşamadaki sosyal girişimcileri, toplumsal zorluklarla mücadele eden yenilikçi iş çözümleri geliştirme ve uygulama konusunda teşvik etmeyi amaçlıyor.

Türkiye’de 86 girişim arasından seçilen Revor Tech, Kasım ayında Almanya'nın Mannheim şehrinde düzenlenecek SIA Global Summit'te, dünyanın dört bir yanından gelen sosyal etki odaklı girişimlerle buluşarak projelerini uluslararası alanda tanıtma fırsatı bulacak.

Görseller