Öğrencilerimiz kağıttan yaptıkları yerli solunum testi cihazı ile literatüre geçti

güncelleme: yayınlama:

BİLGİ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Beril Aygül, Sena Ulgaz ve Berkay Yılmaz, Doç. Dr. Yiğit Dağhan Gökdel danışmanlığında solunum yolu hastalıklarının teşhis edilmesine olanak sağlayan “Tek Kullanımlık Kâğıt Tabanlı Piyezodirenç MEMS Akış Algılayıcısı” projesini geliştirdi. Kağıt malzemeden, taşınabilir ve uygun fiyatlı bir spirometre cihazının geliştirildiği proje, astım ve KOAH gibi kronik solunum yolu hastalıklarının teşhisini hızlı, düşük maliyetli ve enfeksiyon riskini en aza indiren yöntemlerle gerçekleştirme imkânı sunuyor.

TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenen proje kapsamında geliştirilen sensör, mevcut spirometre cihazlarının yüksek maliyet ve enfeksiyon riski gibi dezavantajlarını ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Yalnızca 30 dakikada üretilebilen bu cihaz, kolay taşınabilir olması ve çevresel atık üretmemesi gibi avantajlarıyla da öne çıkıyor.

Öğrencilerin proje ile ilgili yazdıkları makale alanının prestijli dergilerinden biri olan “Journal of Microelectromechanical Systems”te yayınlandı.

Görseller