BİLGİ Mimarlık’ın 3 eseri, en prestijli uluslararası mimarlık etkinlikleri arasında yer alan Venedik Bienali Mimarlık Sergisinde
BİLGİ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden Doç. Dr. Fulya Akipek ve Prof. Dr. Tuğrul Yazar’ın disiplinlerarası ekiplerle birlikte tasarlayıp ürettikleri 3 eser, Venedik Bienali 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nda yer almak üzere seçildi.
Çalışmalar, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunu üstlendiği Venedik Bienali 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nda Ceren Erdem ve Bilge Kalfa’nın küratörlüğündeki “Yerebasan” başlıklı proje kapsamında sergilenecek. Projeler toprak yapı malzemesi reçete araştırmaları, sıkıştırılmış toprak yapım yöntemleri ile dijital tasarım ve üretim teknolojilerini birleştirmeleri bakımından öne çıkmaktadır. Bienal kapsamında sergilenecek üç işin prototipleri Fibrobeton tarafından yeniden üretilmiştir.
Sergideki ilk eser, Uluslararası Antalya Mimarlık Bienali IABA 2017 için üretilmiş olan Komün-Aksiyon Duvarlar / Common-Action Walls (CAW) projesidir. Prof.Dr. Tuğrul Yazar ve Doç.Dr. Fulya Akipek’in koordinatörlüğünde gerçekleştirilen projeye Dilek Yürük, Gizem Akgün, Işıl Çokuğraş, Özgül Öztürk Aksu ve Serkan Uysal ekip üyesi olarak katılmış, Çağatay Bilsel, Uğur Turgut ve Sinem Serap Duran ile Fibrobeton, Rainbird ve Antalya Mimarlar Odası projeye destek vermiştir.
Sergide yer alacak bir diğer eser, BİLGİ RDI programı tarafından desteklenen ve Fibrobeton tarafından uygulanan BIRE-PAN Araştırma Projesi Gözlem Evidir. Doç.Dr. Fulya Akipek’in yürütücülüğünde 2023 yılında tamamlanan projede BİLGİ Mimarlık, İnşaat Mühendisliği ve Biyomühendislik bölümlerinden Prof.Dr. Tuğrul Yazar, Prof.Dr. Hatice Gülen, Doç.Dr. Büşra Aktürk ve Doç.Dr. Muammer Özbek araştırmacı olarak yer almıştır. Projeye Prof.Dr. Bilge Işık (Kerpiç Network), Dr. Birsen Cevher Keskin, Nurçin Öztürk (TÜBİTAK-MAM/GMBE), Özgül Öztürk, And Akman, Merve Titiz Akman (Yapı Biyolojisi Enstitüsü), Sinem Serap Duran, Melodi Simay Acar (Kinetikhane), Muhammed Maraşlı, Yasemin Hatipoğlu, Hasan Bilgin, Aslı Hatipoğlu (Fibrobeton) destek vermiştir. Elif Aybüke Turgut, Fatime Mermerci, Özge Miskioğlu, Yaren Nur Özgen, Kağan Karadavut, Damla Berrak Çalık, Deniz Akyat, Ali Berk Bozan ve Buket Yeşiloğlu projede asistan olarak görev yapmıştır.
Sergideki üçüncü eser 2024 yılında BİLGİ Mimarlık Fakültesi’nde uluslararası yaz çalıştayı olarak yürütülmüş olan Robotic Earth Crafts II (REC II) çalışmasıdır. Doç.Dr. Fulya Akipek, Prof.Dr. Tuğrul Yazar, Nilüfer Kozikoğlu, Abdullah Mallah ve Halit Mallah’ın organizasyon ekibinde olduğu çalıştayın katılımcıları Deniz Akdoğan, Doğu İnce, Eman Ahmed, Gülçin Özen, Juna Alturck, Meryem Yılmaz, Mona Lavasani, Özlem Akın, Pınar Kahya, Raghad Aljazairi, Seda Zafer Küçük, Sevde Gülizar Dinçer, Şevval Kara, Zeynep Acar ve Zeynep Gökkaya’dır. Çalıştaya BİLGİ Mimarlık Fakültesi, Türk Tasarım Vakfı ve ABS Alçı destek vermiştir.