BİLGİ Hukuk öğrencileri DTÖ Hukuku Farazi Mahkeme Yarışması Avrupa birincisi oldu.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri Türkay Avanaş, Helin Öcal, Çağla Usta, İrem Ergun ve Elif Tütüncü’nün katıldığı 15. ELSA emc² DTÖ Hukuku Farazi Mahkeme Yarışması, 17-21 Mart 2017’de Ukrayna’nın Kiev kentinde gerçekleştirildi. Yarışmada ekibin koçluğunu İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Tahkim Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi (UTTHUAM) Direktörü ve Dünya Ticaret Örgütü Kürsüsü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Pınar Artıran ve İngilizce Dil Programları Öğretim Görevlisi Garrett Gilmore üstlendi. Merkez Uzmanı Pınar Çağlı da akademik destek sağladı.
Yarışma, takımların davalı ve davacı tarafları temsil ettiği kurgusal bir mahkemede argümanlarını Dünya Ticaret Örgütü ve uluslararası ticaret hukuku uzmanlarından oluşan jüri önünde sunduğu bir simülasyon şeklinde gerçekleşti.
Yarı finalde Amsterdam Üniversitesi ile yarışan BİLGİ’li öğrenciler, final turunda London School of Economics’i eleyerek birincilik ödülüne layık görüldü. BİLGİ Hukuk Fakültesi öğrencileri 13 ekip arasında büyük bir başarı göstererek Avrupa Bölgesel Turu’nun kazananı oldu. BİLGİ ekibi ayrıca “En İyi Davalı Dilekçesi” ve “En İyi Genel Dilekçe" ödüllerinin de sahibi oldu.
İstanbul Bilgi Üniversitesi takımı Cenevre’de 6-11 Haziran 2017 tarihlerinde yapılacak Büyük Final Duruşmaları'nda tüm dünyanın diğer en iyi 21 takımıyla yarışacak.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Tahkim Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü ve Dünya Ticaret Örgütü Kürsüsü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Pınar Artıran, Türkiye’den bir üniversitenin ilk kez katıldığı uluslararası bir yarışmada BİLGİ Hukuk Fakültesi’nin elde ettiği başarının önemini vurguladı. Artıran, “Yarışma 2002 yılından beri ELSA Avrupa Hukuk Öğrencileri Birliği tarafından organize ediliyor ve Dünya Ticaret Örgütü ile AB ve ABD’nin belli başlı hukuk firmaları tarafından destekleniyor. Yarışmanın amacı, küresel düzlemde üniversitelerin uluslararası ticaret hukuku ve Dünya Ticaret Örgütü Uyuşmazlıkların Halli Mekanizmasına ilişkin bilgilerinin arttırılması ve aynı zamanda çok taraflı ticarete uzun vadede anlamlı bir katılım kapasitesinin sağlanması. Ekibimiz, bu yarışmada çok büyük bir zafer kazandı. Amerika, Asya Pasifik, Afrika ve iki Avrupa turu olmak üzere tüm dünyada yapılan 5 eleme turundan oluşan yarışmada, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin de dahil olduğu en iyi 22 ekip, Haziran ayında Cenevre’de yapılacak Final Duruşmalarına katılmaya hak kazandı. Bu başarının ülkemiz adına çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Dünya Ticaret Örgütü tarafından İstanbul Bilgi Üniversitesi'ne 2014 yılında verilen DTÖ Kürsüsü ünvanına istinaden ve Merkezimiz aracılığıyla Türkiye'de uluslararası ticaret konusunda teknik bilgi kapasitesi artırımı ve uzman yetiştirilmesini sağlama görevimizi yerine getirmeye kararlıyız" dedi.