Dr. Öğr. Üyesi Baykal Sarıoğlu’nun kablosuz enerji transferi araştırmaları
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Baykal Sarıoğlu önderliğindeki ekip “Kablosuz Enerji Tüketen Mikroelektronik Sistem” projesini başlattı.
Ekip, kurulan sistemle optik enerji kullanılarak kablosuz enerji transferi ile şarjdan ve pilden arındırılmış cihazlardan oluşan bir yaşam alanı oluşturmayı başardı. Örneğin, kullanıcı odaya girdiğinde cep telefonu şarj olmaya başlıyor; güç kaynağına olan mesafenin bir önemi kalmıyor ve kişi cihazı kullanırken metrelerce mesafeden şarj işlemi devam ediyor. Şimdilik cep telefonlarına transfer edilen bu enerji, sistemlerin gelişmesi ile başta televizyon olmak üzere tüm cihazlara aktarılabilecek. Ayrıca cihazlarda bataryaya da ihtiyaç kalmayacak.
Projeye şimdiye kadar 450 bin lira yatırım yaptıklarını ve tamamen bitip endüstriyel bir hal aldığında toplam yatırım bedelinin 5 milyon liraya ulaşacağını belirten Baykal Sarıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hedefimiz şehir sistemi; ofis gibi ortamlarda cep telefonunu kablosuz olarak şarj edebiliyoruz ancak bu sistemi ofis dışına taşıyarak şehir sistemine entegre olacak bir hale dönüştürmek temel amacımız. 1900’lü yılların başında Nikola Tesla bunun ilk adımlarını atmış ve bir merkezden tüm şebekeye elektrik transferinin yapıldığı kablosuz bir ağ projesi gerçekleştirmişti. Ona göre otomobillerden uçaklara kadar tüm sistem bu ağdan beslenerek çalışacaktı ancak içten yanmalı motorların yaygınlaşması buna engel oldu. Şimdi dünya bu konuda Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyor.”